Tylsyyden maa, eräs ankeuden aikakausi

pekka ja maisa_pienempi.png

KERTOJA: Samaan aikaan kirjastossa, eräs Mato herää.

MAISA-MATO: (Kellon tikitys) Olen väsynyt ja tuntuu oudolta. Heräsin kirjaston lattialta ja olen liiskaantunut. Pystyn juuri ja juuri liikkumaan. Kiemurtelen kirjan luokse, syömään sitä lisää. (Outoja ääniä)

KERTOJA: Toisaalla, Kalle-kastemato on juuri herännyt.

KALLE-KASTEMATO: Ei jaksaisi nousta. Nälkä. Mitähän kello on? En kai oo nukkunut pommiin? Onkohan tänään koulua? Kuuma, jos avaan ikkunan… Ei jaksa. Mun sänky on ihan limainen. Pitäisi siivota. Onkohan mulla läksyjä? Vois mennä kirjastoon.

KERTOJA: Pian Kalle-kastematokin makasi kirjaston lattialla ja söi kirjaa. (syömisen ääniä)

……

Yllä oleva katkelma on osa Rauman freinetkoulun viidesluokkalaisten toteuttamaa kuunnelmaa, joka koetaan osana Rauma Triennalea. Kuunnelman lähtökohtana on tylsääkin tylsempi ajatus: maailma ilman internetiä. Se sijoittuu Tylsyyden maahan, jossa elelevät koululaisten luomat hahmot, kuten Swäg-Pörrö, Tylsistynyt Tiina, Slime ja Seppo.

Tylsyyden maa, eräs ankeuden aikakausi -niminen kuunnelma on syntynyt kevään aikana koululla järjestetyissä sanataide- ja äänityöpajoissa keskustellen, kirjoittaen, piirtäen ja kuunnelman äänimaailmaa suunnitellen. Käsikirjoituksensa tueksi koululaiset ovat luoneet tylsyyden maahan sopivaa musiikkia ja erilaisin foley-tekniikoin toteutettuja ääniä. He ovat myös toimineet kuunnelman äänittäjinä repliikkejä ja sen muuta äänimaailmaa tallentaen.

Kuunnelma on syntynyt lastenkirjailija, sanataideopettaja Karoliina Suoniemen ja äänitaiteilija Jukka Hervan tiiviissä ohjauksessa ja sen on kuratoinut Anna-Kaisa Koski.

Tylsyyden maa, eräs ankeuden aikakausi saa ensiesityksensä Rauman paikallisradio Ramonassa (93,3 MHz, 97,3 MHz tai nettiradio) tiistaina 4.6. klo 18 uutisten jälkeen. Kuunnelma on koettavissa Rauman Taidemuseossa osana triennaalia koko kesän.

“Internet täytti juuri 30 vuotta, kosketusnäyttöinen älypuhelin on ollut kanssamme jo ainakin 12 vuotta. Mitä tylsyys tarkoittaa post-älypuhelin-sukupolvelle, joilla ei ole muistijälkiä ajattomista ajoista? Onko heillä koskaan tylsää?”
— Anna-Kaisa Koski, kuunnelman kuraattori
Tylsyyden Ylistys