TILAT & SAAVUTETTAVUUS

Rauman taidemuseo
Kuninkaankatu 37, 26100 Rauma

Pinnalan kiinteistö, jossa nykyisin toimii Rauman taidemuseo, on Rauman vanhan kaupunginosan parhaimmin säilyneitä kokonaisuuksia. Se kertoo kaupungin vauraimpien kauppiaiden elinympäristöstä 1700-luvun lopulla ja 1800-luvulla. Pihapiirin kaikki vanhat rakennukset ovat edelleen tallella.

Rauman taidemuseo, kuvaajana Jari Sorjonen

Rauman taidemuseo, kuvaajana Jari Sorjonen

Vuonna 1795 valmistunut Pinnalan päärakennus on Rauman ensimmäinen yksityinen kivitalo. Sen rakennutti Efraim Broman, joka harjoitti ulkomaille suuntautuvaa puutavarakauppaa ja piti Pinnalassa avointa kauppapuotia. Pinnala säilyi kauppahuoneistona aina vuoteen 1970 saakka, jolloin rakennus otettiin museokäyttöön.

Tontin kulmassa oleva ulkorakennus koostuu useammasta hirsi- ja lautaosasta. Vuonna 1839 rakennettu hirsiosa käsitti alunperin karjasuojia, viiden lehmän navetan ja viiden hevosen tallin sekä kaksi liiteriä.

Rauman taidemuseo sijaitsee Vanhan Rauman puukaupunkialueella, joka on UNESCOn maailmanperintökohde.

-

Rauman taidemuseoon ei ole esteetöntä sisäänkäyntiä ja kaikkien ulko-ovien yhteydessä on useampia askelmia. Pyörätuolilla museoon on mahdollista kulkea oman avustajan tai museon henkilökunnan avustamana sisäpihan leveämmästä ovesta porras kerrallaan tai jyrkkää pyörätuoliluiskaa pitkin. Museon lähistöllä on tilaa autopaikoitukselle.

Museon alakerran näyttelytila on esteetön, mutta aulan ja näyttelyn välillä on 11 cm kynnys. Näyttelyssä on teoksia kahdessa kerroksessa. Toiseen kerrokseen ei ole hissiä. Portaita yläkertaan on 27 kpl. Näyttelytiloissa on käsinojattomia istuimia. Museossa ei ole esteetöntä WC-tilaa.

- -


Tarvontori
Valtakatu 1, 26100 Rauma

Tarvontori on käytöstä poistunut kauppakeskus, jonka purkamisesta on käyty Raumalla keskustelua läpi 2010-luvun. Vuonna 1972 SOK:n rakennusosaston arkkitehdin Paul Autereen suunnittelema Sokos-tavaratalo muutettiin ostoskeskukseksi 2000-luvun alussa Sokoksen siirryttyä uusiin tiloihin. Alkuvuodesta 2019 varmistui, että Tarvontori sekä läheinen Rauman linja-autoasema puretaan ja niiden tilalle rakennetaan uusi ostos- ja matkakeskus.

-

Tarvontorin teokset ovat saavutettavissa pyörätuolilla.