Mediatiedote, julkaisuvapaa 7.3.2019

UUSI KANSAINVÄLINEN NYKYTAITEEN TRIENNAALI RAUMALLE

Kesäkuussa avautuva taidetapahtuma kutsuu tarkastelemaan tylsyyden monia sävyjä

Tulevana kesänä ensimmäistä kertaa järjestettävä Rauma Triennale haastaa pohtimaan, mitä arvoa on tylsyydellä – ilmiöllä, jolta digitalisoituva, globalisoituva ja ärsykkeitä tulviva nykyhetki pyrkii kaikin keinoin välttymään. Mitä menetämme jos luovumme tylsyydestä? Piileekö tylsyydessä jotain, josta meidän olisi syytä pitää kiinni?

Rauma Triennale 2019 – Rakas tylsyys koostuu teemanäyttelystä, paikallisen koululaisryhmän kanssa toteutettavasta kuunnelmasta sekä näyttelyn aukiolokuukausille ajoittuvasta ohjelmasta.

Rauman taidemuseoon sijoittuvan ja julkiseen tilaan levittäytyvän näyttelyn teoksissa tylsyys on läsnä monin tavoin: työläänä tekniikkana, sisällöllisenä verkkaisuutena ja hidasta tarkastelua vaativana ulkomuotona. Teokset houkuttelevat viipymään äärellään. Ne muistuttavat tylsyyden olevan paitsi pitkäveteisyyttä, ikävystymistä ja yksitoikkoisuutta myös lepoa, lekottelua ja keskittymistä.

Triennaalia tekemään on kutsuttu myös paikallinen koululaisryhmä, joka toteuttaa kuunnelman lastenkirjailija, sanataideopettaja Karoliina Suoniemen ja äänisuunnittelija Jukka Hervan ohjauksessa. Kuunnelman lähtökohtana on ajatus maailmasta ilman internetiä. Se pohtii kysymyksiä ajasta, sen kulumisesta ja käyttämisestä, tylsyydestä sekä läsnäolosta.

Näyttely esittelee nykytaidetta piirroksista valokuvaan ja kuvanveistosta videotaiteeseen. Mukana ovat taiteilijat Nabil Boutros (EG/FR), Emma Jääskeläinen, Hertta Kiiski, Maija Luutonen, Paulien Oltheten (NL), Sari Palosaari, Martha Rosler (US), Jaan Toomik (EE) ja Elina Vainio. Triennalen kuraattoreina vuonna 2019 toimivat Anna Vihma ja Anna-Kaisa Koski.

Rauma Triennale jatkaa Rauman taidemuseon vuosina 1977–2016 järjestämää Itämeren alueen nykytaiteen biennaalia. Tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa yhtenä alueen keskeisimmistä nykytaidetapahtumista ja se järjestetään tästedes kolmen vuoden välein. Rauman taidemuseo sijaitsee Vanhan Rauman puukaupunkialueella, joka on UNESCOn maailmanperintökohde.

Rauma Triennale 2019 – Rakas tylsyys on avoinna yleisölle 8.6.–15.9.2019. Triennaalin järjestää Rauman taidemuseo ja sitä tukevat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Rauman kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.


raumatriennale.fi
@raumatriennale
#raumatriennale

Lisätiedot:

Tiedottaja
Johanna Salmela
johanna.salmela@rauma.fi
040 572 3213

Kuraattori, näyttely
Anna Vihma
anna.vihma@gmail.com
041 504 7788

Kuraattori, kuunnelma ja yleisötyö
Anna-Kaisa Koski
koski.annakaisa@gmail.com
040 542 3169