Mediatiedote, julkaisuvapaa 4.6.2019

KIRJALLISUUDEN NOBELISTIN UUSI SUOMENNOS JA TYLSYYDEN PALVELUMUOTOILUN POHDINTAA

Ensimmäinen Rauma Triennale tarjoaa näkökulmia tylsyyteen

“Kun ikävystyminen iskee, antakaa sen tulla. Antakaa sen murskata teidät, antakaa sen painaa teidät upoksiin ja pohjaan saakka,” kehottaa kirjallisuuden nobelisti Joseph Brodsky vuonna 1995 ilmestyneessä esseessään In Praise of Boredom. Brodskyn ajattomia ajatuksia tylsyydestä pääsee pian lukemaan myös suomeksi, sillä essee julkaistaan Marja Alopaeuksen käännöksenä osana ensimmäisen Rauma Triennalen ohjelmaa.

Brodskyn esseeltä englanninkielisen nimensä lainannut Rauma Triennale 2019 – Rakas tylsyys kutsuu pohtimaan pitkäveteisyydessä piilevää voimaa. Tapahtuman ytimessä on kansainvälinen nykytaidenäyttely, jonka taiteilijoita ovat Nabil Boutros (EG/FR), Emma Jääskeläinen, Hertta Kiiski, Maija Luutonen, Paulien Oltheten (NL), Sari Palosaari, Martha Rosler (US), Jaan Toomik (EE) ja Elina Vainio.

Triennalen taiteilijoihin lukeutuu lisäksi Rauman freinetkoulun viides luokka, joka on käsikirjoittanut ja tuottanut triennaleen tylsyyttä käsittelevän kuunnelman. Tylsyyden maa, eräs ankeuden aikakausi saa ensiesityksensä raumalaisen Radio Ramonan aalloilla tiistaina 4.6. klo 18, ja se on koettavissa kesäkuussa myös Turussa osana Olohuone 306,4 km2 -kaupunkitaidefestivaalin ohjelmaa.

Tylsyyden teema on ohjannut niin ikään triennalen visuaalista ja tilallista suunnittelua, josta vastaa arkkitehti-muotoilijakaksikko Kaisa Karvinen ja Tommi Vasko. He ovat pohtineet tylsistymisen palvelumuotoilua ja sitä, kuinka myös museon tilat voisivat luoda kävijöille mahdollisuuksia tylsistymiseen. Näyttelyyn mittatilaustyönä suunnitellut kalusteet on toteutettu yhteistyössä Rauman kaupungin nuorten pajan kanssa.

Rauma Triennale 2019 – Rakas tylsyys toteutuu Rauman taidemuseossa ja sen pihapiirissä Vanhan Rauman puutaloalueen sydämessä sekä levittäytyy Tarvontorin käytöstä poistuneeseen kauppakeskukseen, joka pian puretaan uuden kauppa- ja matkakeskuksen tieltä. Triennalen ovat kuratoineet näyttelystä vastaava Anna Vihma sekä kuunnelmasta ja yleisötyöstä vastaava Anna-Kaisa Koski.

Triennalen avajaisia vietetään perjantaina 7.6. ja se on avoinna yleisölle 8.6.–15.9.2019.

Rauma Triennale jatkaa Rauman taidemuseon vuosina 1977–2016 järjestämää Itämeren alueen nykytaiteen biennaalia. Tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa yhtenä alueen keskeisimmistä nykytaidetapahtumista ja se järjestetään tästedes kolmen vuoden välein. Triennaalin järjestää Rauman taidemuseo ja sitä tukevat Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Rauman kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.

raumatriennale.fi
facebook.com/raumatriennale
instagram.com/raumatriennale
#raumatriennale

Lisätiedot:

Tiedottaja
Johanna Salmela
johanna.salmela@rauma.fi
040 572 3213